Kuva kurikkalaisista aitajuoksijoista

Virallisen Kymmenottelun
historiasta ja säännöistä

Historiaa Virallisen Kymmenottelun juuret ovat vuoden 1986 Kurikassa. Tuolloin Petteri Haara, Seppo Rantala, Ari Rantala ja Juha Murtomäki päättivät mittauttaa ihmisarvonsa luonnollisin luvuin. Heti alussa oli selvää, että virallisia kansainvälisiä sääntöjä noudatettaisiin mahdollisimman tarkoin. Vuonna 1990 osanottajamäärän raju kasvu pakotti Virallisen Kymmenottelun Jyväskylän ympäristöön. 90-luvun otteluissa on esiintynyt yhteensä 28 ottelijaa.
Osallistumisoikeus Viralliseen Kymmenotteluun voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa yrittää parastaan jokaisessa kymmenessä lajissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ottelija ei voi tulla esittelemään taitojaan vain bravuurilajissaan. Kaikki lajit täysillä tai ei mitään.
Osallistumis-
velvollisuus
Jokaisella kerran Viralliseen Kymmenotteluun osallistuneella on VELVOLLISUUS osallistua kaikkiin järjestettäviin Virallisiin Kymmenotteluihin. Ottelijoiden on pystyttävä muodostamaan täsmällinen ajan tasalla oleva käsitys ottelijan ihmisarvosta.
Sääntöjä Virallisessa Kymmenottelussa noudatetaan virallisia yleisurheilun miesten 10-ottelun sääntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että mm. 110m aidat ovat 106,7cm korkealla, 3 yliastuttua pituudessa antaa 0 pistettä jne. Silloin kun sähköistä ajanottoa ei ole saatavilla, käsiajanotto järjestetään mahdollisimman luotettavaksi. Virallinen Kymmenottelu otellaan säällä kuin säällä.
Tuomarineuvosto Sääntöjen tulkinta suoritetaan ottelumäärään sidottua demokratiaa käyttäen. Jokaisella ottelijalla on yksi ääni jokaista täysimittaisesti oteltua ottelua kohden. Tätä sääntöjä tulkitsevaa elintä kutsutaan tuomarineuvostoksi.
  [ Virallinen Kymmenottelu | Ari Rantala - Main Page ]