Etusivu - Reseptit -  Oppaat - Muu

Ari Rantala: Reseptit

BritakakkuHannatädin kakut | Hillakiisseli | Juustokakku | Kalamurekepihvit | Kanakeitto | Kasvispihvit | Kasvissosekeitto |
Kaurakeksit | Kauraryynilaatikko | Kropsu | Liljan kaurakeksit | Makaronilaatikko |
Mannapuuro |
MarjapiirakkaMaustekakku | Maustevoi | Mokkapalat | Munkit | Omenapiirakka | Parsakaalipiiras |
Pekonipasta | Piimähyytelö | Piimäpiirakka | Piparkakut | Pizzapohja | Pizza/Tomaattikastike | Pizzapohja/Ohut |
Poropiiras |
Riisipuuro | Sekahedelmäkiisseli | Sokerikakku | Tonnikala-kaurapastalaatikko | ToscakaakkuValinjakiisseli | Vispipuuro |

Britakakku
1. Pohja
  • 150 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 4 keltuaista
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5dl kevytmaitoa

2. Marenki:

  • 4 valkuista
  • 2 dl sokeria

3. Täyte

  • 2dl kuohukermaa
  • 250g maitorahkaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 500g mansikoita
1a  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri
1b  Lisää keltuaiset yksitelleen/vähitellen ja vatkaa edelleen
1c  Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin
1d  Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan 1a&b sekoitellen mutta älä enää vatkaa.
1e  Levitä taikina uuninpellille levinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Pelti saa olla mielummin se korkeareunainen.

2a Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen sokeri vatkaamista jatkaen. Seos saa olla jäykkää ja kiiltävää ja sen pitäisi pysyä kulhon pohjalla sitä kallistettaessa.
2b Levitä marenki pellille taikinan päälle
2c  Paista 175C ja 20-30min eli kunnes marenki ruskettunut kivasti
2d  Anna kakkulevyn jäähtyä. Voi olla huoneenlämmössä vähän suojattuna seuraavaan päiväänkin ja tuon pohjan voisi pakastaakin.

3a  Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahtoon rahka ja sokerit
3b  Katkaise britakakun pohja kahteen yhtä suureen palaan ja nosta toinen pala tarjoiluvadin yms. päälle.
3c  Levitä täyte pohjalevylle
3d  Viipaloi mansikoita ja tänne väliin voit laittaa ne rumimmat väliviipaleet
3e  Nosta toinen britakakkulevy päälle
3f   Koristele pinta niillä kauniimmilla mansikkaviipaleilla ja vaikka mintun tai sitruunamelissan lehdillä.
3g  Päällimmäkseksi voi ripotella koristeeksi tomusokeria siivilän läpi.

4  Valmis britakakku säilyy kylmässä ainakin tunteja tarjoiluhetkeen asti ja voi sitä vielä seuraavanakin päivänä syödä

5.

  • Nami nami

asa


Hannatädin kakut
1. Sekoitetaan:
  • 200 g margariinia (sulatettua)
  • 3 dl sokeria
  • 1½ dl kermaa

2. Sekoitetaan:

  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta (tai 1 tl soodaa margariiniin)
  • 1½ dl perunajauhoja
3. Seos 2 lisätään vähitellen sokseen 1.

4. Leivotaan pellille sopivia littanoita palloja

5. Runsas 10 min ja 200 0C

  • Nami nami


Hillakiisseli
  • 1,0 l vetttä
  • 2 kkp hilloja (lakka)
  • 1 dl sokeria (vajaa)
  • Anna kiehua n. 15-30min -> Hillat hajoaa
  • Maista
  • 3 rkl perunajauhoja + tilkka vettä
  • Sekoita
  • Pois levyltä ja vispaa
  • Kiehauta n. 1/2 - 1 min, ÄLÄ vispaa enää
  • Jäähdytä
  • Sokeria pinnalle
  • Nami nami


Juustokakku
POHJA
  • 14 kpl digestivekeksiä (olisko niitä isoja alkuperäisiä kooltaan)
  • 75g voita
  • hienonna kaurakeksit murkuksi ja sulata voi
  • painele keksiseos irtovuoan pohjalle (22cm)
  • 2,5dl Flora-vispikermaa vaahdotettuna
  • 200g philadelphia juustoa
  • 2dl valkosuklaa-limerahkaa
  • 1dl sokeria
  • 2tl vanilijasokeria
  • 4 kpl liivatetta
    • sekoita juusto, rahka ja sokerit
    • liota liivatteita noin 10min. kylmässä vedessä, nosta pois kylmästä vedestä ja rutista liika - vesi pois
    • liuota liivatelehdet kiehuvan kuumaan sitruunamehuun tai veteen (n. 2rkl) ja lisää seokseen
    • lisää vaahdotettu kerma seokseen ja nosta vaahto keksimurujen päälle, tasoita pinta ja laita vuoan päälle folio ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään (mieluiten yön yli)
KIILLE
  • 2,5dl vadelmasosetta (siemenet siivilöity pois halutessa) tai mansikkasosetta
  • 0,5 dl mehua
  • 3 liivatelehteä (tee kuten edelllä)

Viime aikoina olen tehnyt tätä ilman kiillettä. Päälle vaan viipaloituja mansikoita yms. ja mintun tai sitruunamelissan lehtiä

  • Nami nami


Kalamurekepihvit
KALAMUREKEPIHVIT
  • 500g kalaa
  • 1,5 dl ruokakermaa (voi olla muutakin nestettä...)
  • 1 kanamuna
  • 0,75dl korppujauhoja
  • 2,5tl kalamauste (Kalaneuvos)
  • 1tl sitruunapippuria
MITEN?
  • kala mielellään kunnolla jauhettuna vaikka kalaliikkeessä
  • korppujauhot + nesteet ja mausteet turpoamaan.
  • jauhettu kala sekaan
  • Paista ensin pannulla voissa sopivan väriseksi ei ihan täydelllä lämmöllä
  • Jatka kypsentämistä uunissa ~ 20min/ 175astetta
KERMAVIILIKASTIKE
  • 2dl kermaviiliä
  • 1rkl sinappikurkkusalatti/kurkkusalaatti
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1/4 tl suolaa
  • 1rkl sokeria
  • Jos haluaa: ripaukset ruohosipulia, persiljaa (tuoreina 0,5dl?, tillikin käy)
  • Nami nami


Kanakeitto
  • 1,0 litraa vettä
  • ~1dl kermaa (esim. ruokakerma ok)
  • 2 kanaliemikuutiota (suosin Knorr-kuutioita)
  • perunasipuli(/purjo)sekoitus 500g
  • Keittojuures/vihannessekoitus 200-300g
  • 700g broilerinfileesuikale (mielellään maustamaton, voi olla valmiiksi kevyesti suolattu)
  • 200g tuorejuustoa (Esim. ruohosipulituorejuustoa, muutkin ok)
  • Mausteet kanaan: Jotain pippurisekoitetta (esim. SantaMaria Chicken/Steak), currya, paprikaa, monesti laitan itse myös Teriyaki-maustetta.
Huom: Kanan saa maustaa aika reilusti -> Kanaa kannattaa maistaa ennen kuin sen lisää keittoveteen. Ja kyllä tämä aika iso satsi on, riittää ehkä ainakin kuudelle, jos ei isommallekin porukalle.
  • Ruskista broileri ja lisää sen mausteet
  • Keitä samalla vesi, lisää kanaliemikuutiot, perunasipuli ja vihannekset
  • Lisää kerma ja broileri, keitä noin 10min
  • Lopuksi tuorejuusto + lisämausteet jos haluut, hauduta kunnes juusto sulaa
  • Nami nami


Kasvispihvit
Ainakin näin on tullut jonkinlaisia
  • Punasipuli 120g
  • Pataatti 215g
  • Porkkana 100g
  • Korppujauho 100g
  • Kanamuna 3kpl
  • Suola 0,25tl
  • Valkopippuri 0,2tl
  • Inkivääri 0,1tl
  • Juustoraaste 50-100g (ehkä  ei pakollinen)

  • Punasipulia voi paistaa jonkin verran etukätee
  • Tämän määrän saattoi juuri ja juuri paistaa 28cm pannulla ja aika paksuja tuli
  • Nami nami




Kasvissosekeitto
Tätähän voi tehdä monella tapaa soveltaen, kerran mittasin vähän tarkemmin (hakasulkeissa vähän isompi ja laihempi satsi:
  • > 5l kattila
  • 1,1 litraa vettä [1,6 litraa]
  • Peruna 480g [500g]
  • Porkkana 260g [350g]
  • Pataatti 220g [350g]
  • Purjo 130g (noin 1kpl) [200g]
  • Sipuli 280g (kuullota ensin) [330g]
  • Kasvisliemikuutio 2kpl [3kpl]
  • 1dl ruokakermaa [1,5dl]
  • Yleensä lisään myös maustamatonta tuorejuustoa (Viola, Philadelphia,...) 200g.
  • Keitä vesi, pilko ainekset, lisää kasvisliemikuutiot, perunat, porkkanat, pataatit...
  • Lisää ruokakerma loppupuolella keittelyä
  • Keitä noin 25-30min
  • Lopuksi tuorejuusto + lisämausteet jos haluut, hauduta kunnes juusto sulaa
  • Soseuta esim. sauvasekoittimella. Ennen soseutusta voit kaataa osan liemestä talteen esim.  1-2dl ja kaadella sitten takaisin että saat juoksevuudeltaan mieleistä keittoa...

  • Tarjoillessa pinnalle esim. raejuustoa ja persiljaa
  • Nami nami


Kaurakeksit
1. Sekoitetaan
  • 100g sula voi
  • 1½ -2dl sokeria

2. Sitten edelliseen sekoitetaan

  • 3dl kaurahiutaleita
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1rkl vehnäjauhoja

- annetaan olla noin 10 min

3. Lopuksi YKSI muna! ja sekoitetaan

4. Pellille pieniksi mölteiksi

5. Paistetaan 200 0C kullanruskeiksi (noin 10min)

  • Nami nami


Kauraryynilaatikko
  • 4dl kaurahiutaleita
  • 150g voita tai margariinia
  • 1,5dl sokeria
  • 1 iso omena (pieniksi siivuiksi)
  • sulata voi, kaurat ja sokerit sekaan, vuoka voidellaan
  • kerroksittain kauraseosta ja omenaviipaleita
  • 200C
  • noin 45min
  • Nami nami


Munkit
https://www.anninuunissa.fi/parhaat-perinteiset-munkkirinkilat/
  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 muna (voit jättää pois)
  • 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
  2. Lisää sokerit, kardemumma, suola ja kananmuna ja sekoita.
  3. Lisää puolet jauhoista hiljalleen vaivaten.
  4. Lisää voi ja loput jauhot alustaen.
    (Voit vaivata taikinaan myös yleiskoneessa (10 min), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä pullia.)
    Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
  5. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
  6. Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi.
  7. Leivo taikina tangoksi ja jaa 18 palaan.
  8. Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä 45 minuutiksi.
    Paina kohonneihin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti.


Paistamiseen

  • 1 litra rypsiöljyä
  • Kuumenna öljy isossa kattilassa tai padassa n. 175-180 asteiseksi. Käytä öljyn mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria.
  • Nosta reikäkauhalla 2-3 munkkia öljyyn ja paista noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
  • Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.

1 dl hienoa sokeria

  • Laita sokeri laakeaan kulhoon/lautaselle.
  • Kasta ja pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkkirinkelit sokerissa.
  • Nami nami


Kropsu
AINEET
  • 7dl maito
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 3 munaa (2 kpl, jos isoja)
  • 1dl sokeria
  • 1/2 tl vanilliinisokeria
  • 1 tl suola
  • ~30g sulatettua voita
MITEN
  1. Kaikki aineet kunnolla sekoittaen, sula rasva noin suurinpiirein vasta loppuvaiheissa
  2. Leivinpaperi pellille ja mössö siihen
  3. 225 0C ja paistetaan niin ruskiaksi kun uskalletaan. Noin 25-30min.
  • Nami nami


Liljan kaurakeksit
  • 2dl jauhoja
  • 3/4tl ruokasooda
  • 1/2tl suolaa
  • 1tl kaneli
  • 3/4tl muskottipähkinää
  • 150g sulatettua voita
  • 2,2dl sokeria
  • 2 kanamunaa
  • 1tl vaniljaa (ei välttämätön)
  • 4dl kaurahiutale
  • 2dl rusinoita
  • 225C
  • 5-10min
  • Nami nami


Makaronilaatikko
  • 5dl makaroni (keitä 8min) tai kaurapasta (keitä 5min)
  • 7,25dl maito
  • 3 kanamunaa
  • 1 sipuli pilkottuna (kuulota etukäteen)
  • 400g naudan jauhelihaa
  • jauhelihamaustetta sopivasti pienesti (1/2-1tl) jauhelihaan
  • 1 tl currya
  • 1/5 tl valkopippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1,5tl suolaa
  • 200C keski/alatasolla
  • 50min
  • Nami nami


Mannapuuro
  • 7 dl kevytmaitoa
  • 0,75 dl mannaryynejä
  • 3/4tl suola
  • Maidon pitää olla ainakin vähän rasvaista; vähintään kevytmaitoa, että ei pala niin helposti pohjaan
  • Kattilan pohjalle voi aluksi sulattaa voinokareen ja lisätä siihen tilkan vettä (jonkun ohjeen mukaan ei pala niin helposti pohjaan)
  • Kiehauta maito (itse lisään mannat jo vähän ennen kiehahtamista)
  • Lisää mannat, sekoita koko ajan. n. 5min.
  • Lisää suola
  • Nami nami


Marjapiirakka (Mamman marjapiiras)

Ohje päivitetty 5.5.2021

Pohja: Aineet

  • Jauhoseos ~2 dl, jossa
    • JOKO 2dl vehnäjauhoja kokonaan
    • TAI 1,7dl vehnä- tai grahamjauhoja + 0,3dl maissijauhoja
  • 2dl kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • >1 tl leivinjauhetta
  • 150g voita
Sekoita kaikki paitsi voi. Laita astia aineineen vaakan päälle ja lisää päälle jääkaappikylmä voi. Mikrota täydellä teholla (800W) 15-20sec -> Voi pehmenee vähän, mutta ei liikaa. Sekoita pehmennyt voi muuhun seokseen esim. puulastalla kunnolla ja tasoittele lopputulos pyöreään alumiinivuokaan (halkaisija 25cm riittää) tai vaikka 28cm piirakkavuokaan leivinpaperin päälle.

Huom: Jauhoseoksessa voi käyttää mieleisiä jauhoja, mutta yhden kerran kannatta kokeilla yllä mainittua.  Olen myös jättänyt monissa ohjeissa olevan kanamunan pohjasta lopulta pois. Yllä olevilla seoksilla saa sopivan keksimäisen pohjan.
TÄYTE
  • 2 dl kermaviiliä ja/tai maitorahkaa tai ihan 2dl jugurtti (esim. vanilja)
  • ½ dl sokeria
  • 1 muna
  • sopivasti mustikoita, vattuja, lakkoja... (jossakin ohjeessa ~180g mutta se on mun mielestä aika tavalla liikaa)

Lisätään täyte pohjan päälle ja ripottele marjat viimeisenä erikseen. Paistetaan lopuksi  200 0C n. 30-35min (Uunista ja aineiden lähtölämpötilasta riippuen jopa 40min)

Huom: Täytteen voi tehdä aivan hyvin samaan astiaan kun pohjan vaikka astiaa ei ole välissä pessytkään.
  • Nami nami


Maustekakku
  • ½ kg tavallista pullataikinaa (punnitse, n. 2dl maitoon tehty)
  • 3dl sokeria
  • 2 munaa
  • 125g voita, johon hyvin sekoitettuna:
    • 1tl soodaa
  • 1 tl kanelia
  • Vajaa 1tl jauhettua neilikkaa
  • Haluttaessa myös kaakaota esim. 2 rkl
  • Pullataikina kohotetaan noin 20-30min
  • Muut ainekset lisätään pullataikinaan:
    • Ensin margariini ja munat, sitten sokeri kork. 1dl erissä, lopuksi mausteet.
  • Seos kakkuvuokaan ja paistetaan noin 30-40 min 200 0C
  • Ko. määristä pitäisi tulla noin tavallinen kaakku
  • Nami nami
> 1,5kg pullataikina (tulee yli 3 isoa vuokaa maustekakkua)
  • 5dl maitoa
  • 2tl suola (ei kukkura)
  • 1 hiivapala (50g)
  • 2,5dl sokeria
  • 2 tl kardemumma
  • 75-100g voita
  • 900g vehnäjauhoja
  • 2 kanamunaa


Maustevoi
  • 100g voita pehmeäksi
  • 1 tl grillimaustetta
  • 1/2 tl pippurisekoitetta
  • ripaus persiljaa
  • tuorekelmuun pötköksi
  • (pakastimen kautta) jääkaappiin
Riittää 6-10 hengelle
  • Nami nami


Mokkapalat (leviäkaakku)
POHJA

Ensin vaahdoksi:

  • 2 munaa
  • 3 dl sokeria

Sitten edelliseen vuorotellen:

  1. Maitoa 1½ dl
  2. Seos:
    • Vehnäjauhoja 4½ dl
    • Leivinjauhe 2 tl
    • Kaakaojauhe runsas 1 rkl ( OBOY yli 2 rkl )
    • Vaniljasokeria 2 tl

Ja lopuksi:

  • 150 g sula margariini
  • Pohja leivinpaperille ja uuniin 10-15 min 200 0C
KUORRUTUS

Ensin sekoitetaan:

  • 200 g pölysokeri
  • 5-6 rkl kylmää kahvia
  • 1 rkl kaakaojauhe (2 rkl OBOY)
  • 2 tl vaniljasokeria

Ja lopuksi:

  • 4-5 rkl sula margariini
  • Täyte kylmän pohjan päälle
  • Nami nami


Omenapiirakka
1. Vatkataan vaahdoksi
  • 1½ dl sokeria
  • 2 munaa

2. Sulatetaan

  • 100 g margariinia

3. Sekoitetaan

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

4. Seokset 2 ja 3 vuorotellen seokseen 1.

5. Mössö vuokaan

6. Pinnalle

  • n. 2 keskikokoista omenaa
  • n. 1 tlk kanelia
  • n. 1 rkl sokeria

7. Noin 30 min ja 200 0C

  • Nami nami


Parsakaalipiiras
Valitse joku pohjista:

POHJA1

  • 2 1/4 dl  vehnäjauhoja
  • 3/4dl perunasosejauhoa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 75g voita
  • 1 1/2 dl kylmää vettä
Jauhot sekaisin, sekoita voi mukaan niin kylmänä kun onnistut (eli sulata loputa sopivasti mikrossa :) Lopuksi kylmä vesi nopeasti. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA2
  • 1/2 prk (125g) maitorahkaa
  • 125g voita
  • 2dl  vehnäjauhoja
  • 1 tl  leivinjauhetta
Sekoitetut jauhot  ja pehmeä voi rahkaan. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA3
  • 150g voita tai margariinia
  • suolaa sopivasti
  • 3dl  vehnäjauhoja
  • 1/2 dl vettä
Jauhot, suola  ja pehmeä sekaisin. Lopuksi kylmä vesi nopeasti Noin 28cm voideltuun vuokaan. Tätä pohjaa voi esikypsentää noin 10min/200C.

Täyte
  • 1 pussi (200g) parsakaalia
  • 1 prk (180g) fetakuutioita
    • TAI Apetina kuutiot +10% Basilika&Oregano 200g
  • 5-10kpl kirsikkatomaatteja viipaloituna
  • 1/2-1dl basilikaa hienonnettuna
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 1 tl kirveliä
  • ripaus mustapippuria jauhettuna
  • 1 pussi (150g) Polar 15 juustoraastetta
Keitä parsakaali vedessä 2-3min, valuta ja jäähdytä. Huuhdo ja valuta fetakuutiot. Basilika&Tomaatit pohjalle, sitten feta&parsakaalit. Lopuksi  kerma-maito-muna-mauste-juustoraaste -seos päälle. 200C n. 30min.

  • Nami nami


Pekonipasta
  • 3 pkt Amerikan pekonia, paistele ilman lisärasvoja pannulla nro1
    • VINKKI: Pekonit voi vaihtoehtoisesti levitellä pilkottuna myös uuninpellille leivinpaperin päälle. Laita sitten kylmään uuniin ja sitten uuni 250C ja pidä niin kauan, että näyttävät sopivilta. Tällä tavalla vähemmän käryä kotikeittiöoloissa.
  • 2-3 sipulia ja 1-2 suippopaprikaa pilkottuna, paistele voissa pannulla nro2
  • ~350g? kaurapasta, keitä normaalisti
  • 4-7rkl SweetChiliSauce, lisää ja sotke pekonin kanssa
  • 2-3dl ruokakerma, lisää PekoniSipuliPaprikaan
  • Sekoita kaikki haluamassasi astiassa esim. kattilassa
  • Helppo tehdä, maistuvaa
  • Säilyy jääkaapissa
  • Kelpo maku uudelleenlämmityksenkin jälkeen
  • Nami nami


Piimähyytelö
  • 2dl (vatkaa ensin)
  • 5dl piimää
  • ~1/2dl sokeria
  • ~ 2tl vaniljasokeria
  • 5 liivatelehteä normitavalla sekoittaen
  • Jääkaappiin hyytymään yön yli
  • Nami nami

Piimäpiirakka (vuokaversio)

Ohje päivitetty 5.5.2021

Sekoita ensin

  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5-1 tl soodaa

Lisää ja sekoita

  • 2,5dl piimää
  • 75g sulatettu voi

  • Ainekset mahtuu ~25cm  alumiinivuokaan (nopein/helpoin)
  • Marjoja (esim mustikoita) pinnalle maun mukaan


Pellilinen: tuplaa määrät

  • 225C
  • 20-25min
  • Nami nami


Piparkakut (Liimataisen)
AINEET
  • 425 g voita
  • 425 g sokeria
  • 1 kg hienoja vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 tl soodaa
  • Siirappi/ mausteseos:
    • 2 dl siirappia
    • 2 tl kanelia
    • 1-2 tl jauhettua maustepippuria
    • 1 tl jauhettua neilikkaa
    • 1 tl jauhettua inkivääriä
MITEN
  1. Huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi puukauhalla
  2. Siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa
  3. Voihin lisätään jäähdytetty siirappi/ mausteseos ja kerma
  4. Sooda sekoitetaan jauhoihin ja tämä lisätään edelliseen.
  5. Taikina saa seistä voipaperiin käärittynä seuraavaan päivään viileässä paikassa. (Säilyy viileässsä paikassa kuukausia)
  6. Kaulimella leivotaan ohueksi
  7. 200 0C ja ehkä vähän vajaakin ja paistetaan kauniin ruskeiksi
  • Nami nami



Pizzapohja (pellinen, suosittu normiohje)
  • Sekoita:
    • 2dl vesi (42 astetta)
    • 25g tuorehiiva tai 11g kuivahiiva (1 pussi)
    • 1tl suola
    • 3rkl öljyä
    • 5dl vehnäjauho, tarvittaessa enemmän. Niin, etttei taikina jää sormiin kiinni

  • hiiva riittävän lämpöiseen (vähintään kädenlämpöiseen) veteen, lisää suola ja öljy (huom, että öljy kylmentää vielä seosta)
  • lisää vehnäjauhot
  • Kohoamaan noin 30min.
  • Halutessa: Ennen levitystä lisää vähän jauhoja ja vaivaa vielä hetki
  • Halutessa: Anna pellin kuumentua uunissa
  • Kauli leivinpaperin päällä ohueksi
  • Lisää täytteet
  • 225C keski/alatasolla
  • n. 20 min
  • Nami nami


Pizza/tomaattikastike (pellillinen)
  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja
    • esim mutti san marzano tai mutti Pelati
    • 1tlk nesteineen ~425ml ~400g, mutta pelkät  tomaatit riittää, siitäkin tulee ehkä vähän liikaa kastiketta pellillilliseen
  • 5 g suolaa (aiemmin laitoin 10g, mutta se on liikaa ainakin jos täytteissä on potkua esim. pepperonia/slamia yms.)
  • 10 g öljyä (mieluiten oliiviöljy, mutta rypsi yms. myös ok)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
MITEN:

Puristele tomaatit murskaksi käsin tai sauvasekoittimella. Lisää muut aineet.

1) Jos ei ole aikaa, niin valkosipulinkynnet voi murskata mukaan.

2) Jos on aikaa, niin halkaise valkosipulinkynnet ja poista mahdolliset vihreät osat. Peitä ja anna maustua vähintään muutama tunti tai yön yli.  Ota valkosipulinkynnet pois ennen kuin lisäät kastikkeen pizzan päälle.
  • Nami nami





Pizzapohja (ohut, rapea, pellillinen)
  • Sekoita:
    • 1,25dl vesi (42 astetta)
    • 1dl vehnäjauho + 1/2 pussia kuivahiivaa
    • 2 tl oregano, 3/4tl suola, 2tl sokeri
  • Lisää:
    • 1 dl + 1dl + 0,5dl vehnäjauhoja (sekoita joka välissä)
    • 2rkl öljyä (lopuksi)
  • Lämpöiseen vesihauteeseen kohoamaan noin 30min.
  • Ennen levitystä lisää vähän jauhoja ja vaivaa vielä hetki
  • Anna pellin kuumentua uunissa
  • Kauli leivinpaperin päällä ohueksi
  • Lisää täytteet
  • 250C keski/alatasolla
  • n. 15 min
  • Nami nami


Poropiiras
Valitse joku pohjista:

POHJA1

  • 2 1/4 dl  vehnäjauhoja
  • 3/4dl perunasosejauhoa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 75g voita
  • 1 1/2 dl kylmää vettä
Jauhot sekaisin, sekoita voi mukaan niin kylmänä kun onnistut (eli sulata loputa sopivasti mikrossa :) Lopuksi kylmä vesi nopeasti. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA2
  • 1/2 prk (125g) maitorahkaa
  • 125g voita
  • 2dl  vehnäjauhoja
  • 1 tl  leivinjauhetta
Sekoitetut jauhot  ja pehmeä voi rahkaan. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA3
  • 150g voita tai margariinia
  • suolaa sopivasti
  • 3dl  vehnäjauhoja
  • 1/2 dl vettä
Jauhot, suola  ja pehmeä sekaisin. Lopuksi kylmä vesi nopeasti Noin 28cm voideltuun vuokaan. Tätä pohjaa voi esikypsentää noin 10min/200C.
Täyte
  • 1 pussi (80g) Kylmäsen kylmäsavustettua poronpaistirouhetta
    • Kotasavun (Lapin liha) 150g poron kylmäsavurouhe myös ok. Tällä määrällä tulee aika suolaista mutta mitä välii?
  • Pala paprikaa pilkottuna
  • 1/2 tuubia (110g) NorrOST Poro sulatejuustolevitettä (tuubissa 220g)
    • TAI Koskenlaskija Kylmäsavuporo -sulatejuustoa puolikas pakettia
    • TAI MustaPekkaa tai vastaavaa
  • noin 10kpl kirsikkatomaatteja viipaloituna
  • 1pkt (~120g) Mozzarellajuustoa, mun mielestä jotkut pienet pallukat parhaita, tietty viipaleet yms. käy...
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 munaa
  • 2dl juustoraastetta
Pohjalle poro, paprika, tomaatit ja mozzarella. Sekoita kerma, sulatejuusto, munat ja juustoraaste. Ainakin Koskenlaskija-sulatejuustoa voi vähän "pehmentää" mikrossa ennen sekoitusta (Mun kärsivällisyys ei tahdo riittää jääkaappikylmän köntin sekoittamiseen). Lopuksi  kerma-maito-muna-sulatejuusto-juustoraaste -seos päälle. 175-200C n. 30min.
  • Nami nami



Riisipuuro
  • 2dl puuroriisiä
  • 2dl vettä
  • 1 litra (kiehu)maito
  • 1tl suolaa
  • Jos haluu ja miksei haluis: jonkin verran voita tai rypsiöljyä
  • Keitä ensin vesi ja riisi n. 2min (voi lisätä suolan ja rasvan jo tässä vaiheessa)
  • Lisää maito ja keitä niin pienellä kuin pystyt niin kauan kun on sopivaa välillä sekoittaen. Kestänee noin 40-50min?
  • Nami nami



Sekahedelmäkiisseli
  • 3/4 litraa vettä
  • 250g sekahedelmiä
  • 3/4 dl sokeria
  • ripaus suolaa (max 1/2 tl?)
  • kanelia sillei sopivasti (~ 1 teelusikka?)
  • 0,35dl perunajauho
  • 1,5dl kylmää vettä
  • Sekoita ja keitä noin 10min kaikki muu paitsi perunajauhot ja kylmä vesi
  • Sekoita perunajauhot ja kylmä vesi -> Suurus
  • Ota kattila liedeltä ja lisää suurus koko ajan sekoittain
  • Kuumenna samalla sekoittaen kiisseliä uudelleen, kunnes se kuplii pari kertaa ja liemi kirkastuu.
  • Nami nami




Sokerikakku
  • 4 kananmunaa
  • sokeria yhtä paljon kun kananmunia
  • vehnäjauhoja yhtä paljon kun kananmunia
    • 1/3-1/2 vehnäjauhoista voi korvata perunajauhoilla
  • Munat ja sokeri vaahdoksi
  • Lisää/seikota jauhoseos varovasti mukaan
  • 150C
  • n. 60min
  • Nami nami


Tonnikala-kaurapastalaatikko
(4 annosta)
  • 1 litraa vettä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 5dl kaurapastaa

  • 2tl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 tlk tonnikalaa öljyssä (esim. auringonkukka)
  • 1dl tuoretilliä tai 1rkl kuivatilliä (itse en käytä tilliä)
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1tl suolaa
Munamaito:
  • 2 munaa
  • 4dl maitoa
  • 1-2dl juustoraastetta pinnalle
  • Keitä pasta kalaliemikuutiovedessä normaalisti
  • Kuullota sipuli
  • Sekoittele ainekset voideltuun vuokaan (tilavuus noin 2l)
  • Pinnalle juustoraaste
  • 200C / 45min.
  • Nami nami


Toscakaakku
POHJA

Ensin vaahdoksi:

  • 2 munaa
  • 1½ dl sokeria

Tähän lisätään:

  • 50 g sulat. (jäähd.) voita

Edelliseen seokseen lisätään:

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Lopuksi:

  • 1 dl maitoa

Kakku voideltuun (ja jauhotettuun?) vuokaan ja paistetaan puolikypsäksi:

175 oC n. 15 min ( ja katso kuorrutus )

KUORRUTUS

Ensin sekoitetaan keskenään:

  • 75 g voita
  • 75 g sokeria ( n. 1 dl)
  • 75 g mantelilastuja (n. 2 dl)
  • 1½ rkl maitoa
  • 1½ rkl vehnäjauhoja
  • Tämä seos kiehautetaan kattilassa ja
  • Levitetään kuumana puolikypsälle kakulle
  • Kakku uuniin vielä: n. 15 min
  • Kaksinkertaisella annoksella noin pellillinen
  • Nami nami


Valinjakiisseli
  • Sekoitetaan kylmässä, kiehautetaan koko ajan sekoittaen:
    • 1 litra maitoa
    • 2 kananmunaa
    • 5 rkl sokeria
    • 3 rkl perunajauhoja
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • kylmään vesialtaaseen, samalla lisäten vanilliinisokeri
  • sekoitetaan kylmäksi asti
  • Nami nami


Vispipuuro
  • 1,0 l vettä kiehauttaen
  • n. 2 dl puolukkahilloa sekaan (ehkä vajaa)
  • keitä muutama minuutti -> mehu irtoaa
  • Siivilöi keitos (kuret pois)
  • n. 1 dl sokeria (ehkä enemmänkin)
  • n. 1 dl mannaryynejä (kyllä, haluan tehdä vähän juoksevampaa)
  • keitä kuten mannapuuro n. 5min koko ajan sekoittaen
  • Vispaa kylmässä vesihauteessa kuohkeaksi
  • Pitää vispata aika reilusti, koska mannaryynejä vähän vähemmän, mutta palkintona tosi ilmava vispipuuro
  • Nami nami




2023-12-01