Etusivu - Reseptit -  Oppaat - Muu

Ari Rantala: Reseptit

Hannatädin kakut | Hillakiisseli | Juustokakku | Kalamurekepihvit | Kanakeitto | Kasvissosekeitto |
Kaurakeksit | Kauraryynilaatikko | Kokkimunkit | Kropsu | Liljan kaurakeksit | Makaronilaatikko |
Mannapuuro |
MarjapiirakkaMaustekakku | Maustevoi | Mokkapalat | Omenapiirakka | Parsakaalipiiras |
Pekonipasta | Piimähyytelö | Piimäpiirakka | Piparkakut | Pizzapohja | Pizza/Tomaattiokastike | Pizzapohja/Ohut |
Poropiiras | Sokerikakku | Tonnikala-kaurapastalaatikko | ToscakaakkuValinjakiisseli | Vispipuuro |

Hannatädin kakut
1. Sekoitetaan:
  • 200 g margariinia (sulatettua)
  • 3 dl sokeria
  • 1½ dl kermaa

2. Sekoitetaan:

  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta (tai 1 tl soodaa margariiniin)
  • 1½ dl perunajauhoja
3. Seos 2 lisätään vähitellen sokseen 1.

4. Leivotaan pellille sopivia littanoita palloja

5. Runsas 10 min ja 200 0C

  • Nami nami


Hillakiisseli
  • 1,0 l vetttä
  • 2 kkp hilloja (lakka)
  • 1 dl sokeria (vajaa)
  • Anna kiehua n. 15-30min -> Hillat hajoaa
  • Maista
  • 3 rkl perunajauhoja + tilkka vettä
  • Sekoita
  • Pois levyltä ja vispaa
  • Kiehauta n. 1/2 - 1 min, ÄLÄ vispaa enää
  • Jäähdytä
  • Sokeria pinnalle
  • Nami nami


Juustokakku
POHJA
  • 14 kpl digestivekeksiä (olisko niitä isoja alkuperäisiä kooltaan)
  • 75g voita
  • hienonna kaurakeksit murkuksi ja sulata voi
  • painele keksiseos irtovuoan pohjalle (22cm)
  • 2,5dl Flora-vispikermaa vaahdotettuna
  • 200g philadelphia juustoa
  • 2dl valkosuklaa-limerahkaa
  • 1dl sokeria
  • 2tl vanilijasokeria
  • 4 kpl liivatetta
    • sekoita juusto, rahka ja sokerit
    • liota liivatteita noin 10min. kylmässä vedessä, nosta pois kylmästä vedestä ja rutista liika - vesi pois
    • liuota liivatelehdet kiehuvan kuumaan sitruunamehuun tai veteen (n. 2rkl) ja lisää seokseen
    • lisää vaahdotettu kerma seokseen ja nosta vaahto keksimurujen päälle, tasoita pinta ja laita vuoan päälle folio ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään (mieluiten yön yli)
KIILLE
  • 2,5dl vadelmasosetta (siemenet siivilöity pois halutessa) tai mansikkasosetta
  • 0,5 dl mehua
  • 3 liivatelehteä (tee kuten edelllä)
  • Nami nami


Kalamurekepihvit
KALAMUREKEPIHVIT
  • 600g kalaa (siika, kuha, hauki, ahven, pakastesei,  ...)
  • 2,5 dl nestettä (2,5 ruokakermaa TAI 1,5dl maitoa + 1dl ruokakermaa TAI 2dl kermaviiliä + 0,5 maitoa...)
  • 1 kanamuna
  • 1,5dl korppujauhoja
  • ripaukset ruohosipulia, persiljaa (tuoreina 0,5dl?, tillikin käy)
  • sitruunan mehua ~0,3dl
  • 1 kalaliemikuutio
  • kalamauste 2tl
  • ripaus sitruunapippuria
MITEN?
  • Paista ensin pannulla sopivan väriseksi ei ihan täydelllä lämmöllä (9/12) ~3-4min/puoli?
  • Jatka kypsentämistä uunissa ~ 15min/ 175astetta
  • tulee pellillinen
KERMAVIILIKASTIKE
  • 2dl kermaviiliä
  • ripaukset ruohosipulia, persiljaa (tuoreina 0,5dl?, tillikin käy)
  • sitruunan mehua 0,1dl (tai 1tl sitruunapippuria)
  • 1rkl sinappikurkkusalatti/kurkkusalaatti
  • ripaus sitruunapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1rkl sokeria
  • Nami nami


Kanakeitto
  • 1,1 litraa vettä (pienempi annos: 0,9litraa)
  • 2-3 kanaliemikuutiota (kokeile itsellesi sopiva määrä)
  • perunasipuli(/purjo)sekoitus 500g
  • Keittojuures/vihannessekoitus 200-300g
  • 700-800g broilerinfileesuikale (pienempi annos: 600g)
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa (Viola, Philadelphia,...)
  • Kanaan teriyakia tai jotain pippurisekoitetta, currya, paprikaa,
Huom: Kanan saa maustaa aika reilusti. Tuorejuustona voi käyttää jotain maustettuakin, mutta sitten ainakin pärjännee kahdella kanaliemikuutiolla. Ja kyllä tämä aika iso satsi on.
  • Ruskista broileri, mausteet
  • Keitä vesi, lisää kanaliemikuutiot, perunasipuli ja vihannekset
  • Lisää broileri, keitä noin 10min
  • Lopuksi tuorejuusto + lisämausteet jos haluut, hauduta kunnes juusto sulaa
  • Nami nami


Kasvissosekeitto
Tätähän voi tehdä monella tapaa soveltaen, kerran mittasin vähän tarkemmin (hakasulkeissa vähän isompi ja laihempi satsi:
  • > 5l kattila
  • 1,1 litraa vettä [1,6 litraa]
  • Peruna 480g [500g]
  • Porkkana 260g [350g]
  • Pataatti 220g [350g]
  • Purjo 130g (noin 1kpl) [200g]
  • Sipuli 280g (kuullota ensin) [330g]
  • Kasvisliemikuutio 2kpl [3kpl]
  • 1dl ruokakermaa [1,5dl]
  • Yleensä lisään myös maustamatonta tuorejuustoa (Viola, Philadelphia,...) 200g.
  • Keitä vesi, pilko ainekset, lisää kasvisliemikuutiot, perunat, porkkanat, pataatit...
  • Lisää ruokakerma loppupuolella keittelyä
  • Keitä noin 25-30min
  • Lopuksi tuorejuusto + lisämausteet jos haluut, hauduta kunnes juusto sulaa
  • Soseuta esim. sauvasekoittimella. Ennen soseutusta voit kaataa osan liemestä talteen esim.  1-2dl ja kaadella sitten takaisin että saat juoksevuudeltaan mieleistä keittoa...

  • Tarjoillessa pinnalle esim. raejuustoa ja persiljaa
  • Nami nami


Kaurakeksit
1. Sekoitetaan
  • 100g sula voi
  • 1½ -2dl sokeria

2. Sitten edelliseen sekoitetaan

  • 3dl kaurahiutaleita
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1rkl vehnäjauhoja

- annetaan olla noin 10 min

3. Lopuksi YKSI muna! ja sekoitetaan

4. Pellille pieniksi mölteiksi

5. Paistetaan 200 0C kullanruskeiksi (noin 10min)

  • Nami nami


Kauraryynilaatikko
  • 4dl kaurahiutaleita
  • 150g voita tai margariinia
  • 1,5dl sokeria
  • 1 iso omena (pieniksi siivuiksi)
  • sulata voi, kaurat ja sokerit sekaan, vuoka voidellaan
  • kerroksittain kauraseosta ja omenaviipaleita
  • 200C
  • noin 45min
  • Nami nami


Kokkimunkit
Ne oikeat munkit. Tämä ohje on löytynyt Kokki-paistinrasva paketin kyljestä. Ei taida enää olla saatavilla KOKKI-paistinrasvaa kaupoista. 
  • 5dl maitoa
  • 50g hiivaa
  • 1tl suolaa
  • 1½dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 munaa
  • 12 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sulatettua margariinia
  • KOKKI paistinrasvaa ( tai muuta ) kypsentämiseen
  1. Hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita myös mausteet sekä munat. Jauhot vähitellen. Sulatettu margariini sekaan alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota.
  2. Leivo rinkilöitä tai möykkyjä, anna kohota, paista kuumassa rasvassa.
  3. Kypsät munkit talouspaperille valumaan ja kierittele sokerissa.
  • Nami nami


Kropsu
AINEET
  • 7dl maito
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 3 munaa (2 kpl, jos isoja)
  • 1dl sokeria
  • 1/2 tl vanilliinisokeria
  • 1 tl suola
  • ~30g sulatettua voita
MITEN
  1. Kaikki aineet kunnolla sekoittaen, sula rasva noin suurinpiirein vasta loppuvaiheissa
  2. Leivinpaperi pellille ja mössö siihen
  3. 225 0C ja paistetaan niin ruskiaksi kun uskalletaan. Noin 25-30min.
  • Nami nami


Liljan kaurakeksit
  • 2dl jauhoja
  • 3/4tl ruokasooda
  • 1/2tl suolaa
  • 1tl kaneli
  • 3/4tl muskottipähkinää
  • 150g sulatettua voita
  • 2,2dl sokeria
  • 2 kanamunaa
  • 1tl vaniljaa (ei välttämätön)
  • 4dl kaurahiutale
  • 2dl rusinoita
  • 225C
  • 5-10min
  • Nami nami


Makaronilaatikko
  • 10dl kaurapasta, keitä 5min, vakuta normaalisti
  • 14,5dl maito, 1 lihaliemikuutio, noin 3tl suolaa
  • 6 isoa kanamunaa
  • 3 isoa sipulia pilkottuna (kuulota etukäteen)
  • 800g naudan parempi jauhelihaa (10%); paista, reilusti Meiran jauhelihamaustetta
  • Juustoja päälle; ehkä vois laittaa vähän väliinkin?

  • Tulee iso vuoka + pikkuvuoka + 2kpl pientä alumiinifoliovuokaa
    • Puolikas annos: Tulee pikkuvuoka + 1 pieni alumiinivuoka
  • Mahtuu myös kahteen isoon vuokaan
  • Kaikki mahtuu uuniin yhdelle tasolle.
  • 200C keski/alatasolla
  • 45min
  • Nami nami


Mannapuuro
  • 7 dl kevytmaitoa
  • 0,75 dl mannaryynejä
  • 3/4tl suola
  • Maidon pitää olla ainakin vähän rasvaista; vähintään kevytmaitoa, että ei pala niin helposti pohjaan
  • Kattilan pohjalle voi aluksi sulattaa voinokareen ja lisätä siihen tilkan vettä (jonkun ohjeen mukaan ei pala niin helposti pohjaan)
  • Kiehauta maito (itse lisään mannat jo vähän ennen kiehahtamista)
  • Lisää mannat, sekoita koko ajan. n. 5min.
  • Lisää suola
  • Nami nami


Marjapiirakka (Mamman marjapiiras)
Pohja: Aineet
  • Jauhoseos 1,5dl
    • jossa 1,2dl grahamjauhoja + 0,3dl maissijauhoja
  • 2dl kaurahiutaleita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 150g voita
Sekoita kaikki paitsi voi. Laita astia aineineen vaakan päälle ja lisää päälle jääkaappikylmä voi. Mikrota täydellä teholla (800W) 15-20sec -> Voi pehmenee vähän, mutta ei liikaa. Sekoita pehmennyt voi muuhun seokseen esim. puulastalla kunnolla ja tasoittele lopputulos 28cm piirakkavuokaan leivinpaperin päälle. Leikkaa ylimääräiset leivinpaperit pois.

Huom: Jauhoseoksessa voi käyttää mieleisiä jauhoja, mutta yhden kerran kannatta kokeilla yllä mainittua.  Olen myös jättänyt monissa ohjeissa olevan kanamunan pohjasta lopulta pois. Yllä olevilla seoksilla saa sopivan keksimäisen pohjan.
TÄYTE
  • 2 dl kermaviiliä ja/tai maitorahkaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • ~180g vattuja, mustikoita, lakkoja...

Lisätään täyte pohjan päälle ja ripottele marjat viimeisenä erikseen. Paistetaan lopuksi  200 0C n. 30-35min (Uunista ja aineiden lähtölämpötilasta riippuen jopa 40min)

Huom: Täytteen voi tehdä aivan hyvin samaan astiaan kun pohjan vaikka astiaa ei ole välissä pessytkään.
  • Nami nami


Maustekakku
  • ½ kg tavallista pullataikinaa (n. 2dl maitoon tehty)
  • 3dl sokeria
  • 2 munaa
  • 125g margariinia, johon hyvin sekoitettuna:
    • 1tl soodaa
  • 2-3tl kanelia
  • Vajaa 1tl jauhettua neilikkaa
  • Haluttaessa myös kaakaota esim. 2 rkl
  • Pullataikina kohotetaan noin 20-30min
  • Muut ainekset lisätään pullataikinaan:
    • Ensin margariini ja munat, sitten sokeri kork. 1dl erissä, lopuksi mausteet.
  • Seos kakkuvuokaan ja paistetaan noin 30-40 min 200 0C
  • Ko. määristä pitäisi tulla noin tavallinen kaakku
  • Nami nami
Huom! 1kg:n pullataikinasta tulee sopivasti sekä iso että pieni kakkuvuoka täyteen kaakkua. 1kg:n pullataikina esim:
  • 3dl maitoa
  • 1 muna
  • Vajaa 1 rkl kardemumma
  • n. 1tl suola
  • 1,2dl sokeria
  • 550g Vehnäjauhoja
  • 100-120g margariini
  • 3/5-osa hiivapala


Maustevoi
  • 100g voita pehmeäksi
  • 1 rkl grillimaustetta
  • 1 tl pippurisekoitetta
  • ripaus persiljaa
  • tuorekelmuun pötköksi
  • (pakastimen kautta) jääkaappiin
Riittää 6-10 hengelle
  • Nami nami


Mokkapalat (leviäkaakku)
POHJA

Ensin vaahdoksi:

  • 2 munaa
  • 3 dl sokeria

Sitten edelliseen vuorotellen:

  1. Maitoa 1½ dl
  2. Seos:
    • Vehnäjauhoja 4½ dl
    • Leivinjauhe 2 tl
    • Kaakaojauhe runsas 1 rkl ( OBOY yli 2 rkl )
    • Vaniljasokeria 2 tl

Ja lopuksi:

  • 150 g sula margariini
  • Pohja leivinpaperille ja uuniin 10-15 min 200 0C
KUORRUTUS

Ensin sekoitetaan:

  • 200 g pölysokeri
  • 5-6 rkl kylmää kahvia
  • 1 rkl kaakaojauhe (2 rkl OBOY)
  • 2 tl vaniljasokeria

Ja lopuksi:

  • 4-5 rkl sula margariini
  • Täyte kylmän pohjan päälle
  • Nami nami


Omenapiirakka
1. Vatkataan vaahdoksi
  • 1½ dl sokeria
  • 2 munaa

2. Sulatetaan

  • 100 g margariinia

3. Sekoitetaan

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

4. Seokset 2 ja 3 vuorotellen seokseen 1.

5. Mössö vuokaan

6. Pinnalle

  • n. 2 keskikokoista omenaa
  • n. 1 tlk kanelia
  • n. 1 rkl sokeria

7. Noin 30 min ja 200 0C

  • Nami nami


Parsakaalipiiras
Valitse joku pohjista:

POHJA1

  • 2 1/4 dl  vehnäjauhoja
  • 3/4dl perunasosejauhoa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 75g voita
  • 1 1/2 dl kylmää vettä
Jauhot sekaisin, sekoita voi mukaan niin kylmänä kun onnistut (eli sulata loputa sopivasti mikrossa :) Lopuksi kylmä vesi nopeasti. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA2
  • 1/2 prk (125g) maitorahkaa
  • 125g voita
  • 2dl  vehnäjauhoja
  • 1 tl  leivinjauhetta
Sekoitetut jauhot  ja pehmeä voi rahkaan. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA3
  • 150g voita tai margariinia
  • suolaa sopivasti
  • 3dl  vehnäjauhoja
  • 1/2 dl vettä
Jauhot, suola  ja pehmeä sekaisin. Lopuksi kylmä vesi nopeasti Noin 28cm voideltuun vuokaan. Tätä pohjaa voi esikypsentää noin 10min/200C.

Täyte
  • 1 pussi (200g) parsakaalia
  • 1 prk (180g) fetakuutioita
    • TAI Apetina kuutiot +10% Basilika&Oregano 200g
  • 5-10kpl kirsikkatomaatteja viipaloituna
  • 1/2-1dl basilikaa hienonnettuna
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 1 tl kirveliä
  • ripaus mustapippuria jauhettuna
  • 1 pussi (150g) Polar 15 juustoraastetta
Keitä parsakaali vedessä 2-3min, valuta ja jäähdytä. Huuhdo ja valuta fetakuutiot. Basilika&Tomaatit pohjalle, sitten feta&parsakaalit. Lopuksi  kerma-maito-muna-mauste-juustoraaste -seos päälle. 200C n. 30min.

  • Nami nami


Pekonipasta
  • 3 pkt Amerikan pekonia, paistele ilman lisärasvoja pannulla nro1
    • VINKKI: Pekonit voi vaihtoehtoisesti levitellä pilkottuna myös uuninpellille leivinpaperin päälle. Laita sitten kylmään uuniin ja sitten uuni 250C ja pidä niin kauan, että näyttävät sopivilta. Tällä tavalla vähemmän käryä kotikeittiöoloissa.
  • 2-3 sipulia ja 1-2 suippopaprikaa pilkottuna, paistele voissa pannulla nro2
  • ~350g? kaurapasta, keitä normaalisti
  • 4-7rkl SweetChiliSauce, lisää ja sotke pekonin kanssa
  • 2-3dl ruokakerma, lisää PekoniSipuliPaprikaan
  • Sekoita kaikki haluamassasi astiassa esim. kattilassa
  • Helppo tehdä, maistuvaa
  • Säilyy jääkaapissa
  • Kelpo maku uudelleenlämmityksenkin jälkeen
  • Nami nami


Piimähyytelö
  • 2dl (vatkaa ensin)
  • 5dl piimää
  • ~1/2dl sokeria
  • ~ 2tl vaniljasokeria
  • 5 liivatelehteä normitavalla sekoittaen
  • Jääkaappiin hyytymään yön yli
  • Nami nami

Piimäpiirakka (peltiversio)
  • 1/2 l piimää
  • 150g sulatettu voi
  • 2 - 2 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • ( 1 kananmuna, ei kai välttämätön)
  • levitetään pellille
  • Marjoa (esim mustikoita) pinnalle maun mukaan
  • 225C
  • 20-25min
  • Nami nami


Piparkakut (Liimataisen)
AINEET
  • 425 g voita
  • 425 g sokeria
  • 1 kg hienoja vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 4 tl soodaa
  • Siirappi/ mausteseos:
    • 2 dl siirappia
    • 2 tl kanelia
    • 1-2 tl jauhettua maustepippuria
    • 1 tl jauhettua neilikkaa
    • 1 tl jauhettua inkivääriä
MITEN
  1. Huoneenlämmössä pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi puukauhalla
  2. Siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa
  3. Voihin lisätään jäähdytetty siirappi/ mausteseos ja kerma
  4. Sooda sekoitetaan jauhoihin ja tämä lisätään edelliseen.
  5. Taikina saa seistä voipaperiin käärittynä seuraavaan päivään viileässä paikassa. (Säilyy viileässsä paikassa kuukausia)
  6. Kaulimella leivotaan ohueksi
  7. 200 0C ja ehkä vähän vajaakin ja paistetaan kauniin ruskeiksi
  • Nami nami



Pizzapohja (pellinen, suosittu normiohje)
  • Sekoita:
    • 2dl vesi (42 astetta)
    • 25g tuorehiiva tai 11g kuivahiiva (1 pussi)
    • 1tl suola
    • 3rkl öljyä
    • 5dl vehnäjauho, tarvittaessa enemmän. Niin, etttei taikina jää sormiin kiinni

  • hiiva riittävän lämpöiseen (vähintään kädenlämpöiseen) veteen, lisää suola ja öljy (huom, että öljy kylmentää vielä seosta)
  • lisää vehnäjauhot
  • Kohoamaan noin 30min.
  • Halutessa: Ennen levitystä lisää vähän jauhoja ja vaivaa vielä hetki
  • Halutessa: Anna pellin kuumentua uunissa
  • Kauli leivinpaperin päällä ohueksi
  • Lisää täytteet
  • 225C keski/alatasolla
  • n. 20 min
  • Nami nami


Pizza/tomaattikastike (pellillinen)
  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja
    • esim mutti san marzano tai mutti Pelati
    • 1tlk nesteineen ~425ml ~400g
  • 10 g suolaa
  • 10 g oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
MITEN:

Puristele tomaatit murskaksi käsin tai sauvasekoittimella. Lisää muut aineet.

1) Jos ei ole aikaa, niin valkosipulinkynnet voi murskata mukaan.

2) Jos on aikaa, niin halkaise valkosipulinkynnet ja poista mahdolliset vihreät osat. Peitä ja anna maustua vähintään muutama tunti tai yön yli.  Ota valkosipulinkynnet pois ennen kuin lisäät kastikkeen pizzan päälle.
  • Nami nami





Pizzapohja (ohut, rapea, pellillinen)
  • Sekoita:
    • 1,25dl vesi (42 astetta)
    • 1dl vehnäjauho + 1/2 pussia kuivahiivaa
    • 2 tl oregano, 3/4tl suola, 2tl sokeri
  • Lisää:
    • 1 dl + 1dl + 0,5dl vehnäjauhoja (sekoita joka välissä)
    • 2rkl öljyä (lopuksi)
  • Lämpöiseen vesihauteeseen kohoamaan noin 30min.
  • Ennen levitystä lisää vähän jauhoja ja vaivaa vielä hetki
  • Anna pellin kuumentua uunissa
  • Kauli leivinpaperin päällä ohueksi
  • Lisää täytteet
  • 250C keski/alatasolla
  • n. 15 min
  • Nami nami


Poropiiras
Valitse joku pohjista:

POHJA1

  • 2 1/4 dl  vehnäjauhoja
  • 3/4dl perunasosejauhoa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 75g voita
  • 1 1/2 dl kylmää vettä
Jauhot sekaisin, sekoita voi mukaan niin kylmänä kun onnistut (eli sulata loputa sopivasti mikrossa :) Lopuksi kylmä vesi nopeasti. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA2
  • 1/2 prk (125g) maitorahkaa
  • 125g voita
  • 2dl  vehnäjauhoja
  • 1 tl  leivinjauhetta
Sekoitetut jauhot  ja pehmeä voi rahkaan. Noin 28cm voideltuun vuokaan.

POHJA3
  • 150g voita tai margariinia
  • suolaa sopivasti
  • 3dl  vehnäjauhoja
  • 1/2 dl vettä
Jauhot, suola  ja pehmeä sekaisin. Lopuksi kylmä vesi nopeasti Noin 28cm voideltuun vuokaan. Tätä pohjaa voi esikypsentää noin 10min/200C.
Täyte
  • 1 pussi (80g) Kylmäsen kylmäsavustettua poronpaistirouhetta
    • Kotasavun (Lapin liha) 150g poron kylmäsavurouhe myös ok. Tällä määrällä tulee aika suolaista mutta mitä välii?
  • Pala paprikaa pilkottuna
  • 1/2 tuubia (110g) NorrOST Poro sulatejuustolevitettä (tuubissa 220g)
    • TAI Koskenlaskija Kylmäsavuporo -sulatejuustoa puolikas pakettia
    • TAI MustaPekkaa tai vastaavaa
  • noin 10kpl kirsikkatomaatteja viipaloituna
  • 1pkt (~120g) Mozzarellajuustoa, mun mielestä jotkut pienet pallukat parhaita, tietty viipaleet yms. käy...
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 munaa
  • 2dl juustoraastetta
Pohjalle poro, paprika, tomaatit ja mozzarella. Sekoita kerma, sulatejuusto, munat ja juustoraaste. Ainakin Koskenlaskija-sulatejuustoa voi vähän "pehmentää" mikrossa ennen sekoitusta (Mun kärsivällisyys ei tahdo riittää jääkaappikylmän köntin sekoittamiseen). Lopuksi  kerma-maito-muna-sulatejuusto-juustoraaste -seos päälle. 175-200C n. 30min.
  • Nami nami


Sokerikakku
  • 4 kananmunaa
  • sokeria yhtä paljon kun kananmunia
  • vehnäjauhoja yhtä paljon kun kananmunia
    • 1/3-1/2 vehnäjauhoista voi korvata perunajauhoilla
  • Munat ja sokeri vaahdoksi
  • Lisää/seikota jauhoseos varovasti mukaan
  • 150C
  • n. 60min
  • Nami nami


Tonnikala-kaurapastalaatikko
(4 annosta)
  • 1 litraa vettä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 5dl kaurapastaa

  • 2tl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1 tlk tonnikalaa öljyssä (esim. auringonkukka)
  • 1dl tuoretilliä tai 1rkl kuivatilliä (itse en käytä tilliä)
  • 1/2 tl sitruunapippuria
  • 1tl suolaa
Munamaito:
  • 2 munaa
  • 4dl maitoa
  • 1-2dl juustoraastetta pinnalle
  • Keitä pasta kalaliemikuutiovedessä normaalisti
  • Kuullota sipuli
  • Sekoittele ainekset voideltuun vuokaan (tilavuus noin 2l)
  • Pinnalle juustoraaste
  • 200C / 45min.
  • Nami nami


Toscakaakku
POHJA

Ensin vaahdoksi:

  • 2 munaa
  • 1½ dl sokeria

Tähän lisätään:

  • 50 g sulat. (jäähd.) voita

Edelliseen seokseen lisätään:

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Lopuksi:

  • 1 dl maitoa

Kakku voideltuun (ja jauhotettuun?) vuokaan ja paistetaan puolikypsäksi:

175 oC n. 15 min ( ja katso kuorrutus )

KUORRUTUS

Ensin sekoitetaan keskenään:

  • 75 g voita
  • 75 g sokeria ( n. 1 dl)
  • 75 g mantelilastuja (n. 2 dl)
  • 1½ rkl maitoa
  • 1½ rkl vehnäjauhoja
  • Tämä seos kiehautetaan kattilassa ja
  • Levitetään kuumana puolikypsälle kakulle
  • Kakku uuniin vielä: n. 15 min
  • Kaksinkertaisella annoksella noin pellillinen
  • Nami nami


Valinjakiisseli
  • Sekoitetaan kylmässä, kiehautetaan koko ajan sekoittaen:
    • 1 litra maitoa
    • 2 kananmunaa
    • 5 rkl sokeria
    • 3 rkl perunajauhoja
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • kylmään vesialtaaseen, samalla lisäten vanilliinisokeri
  • sekoitetaan kylmäksi asti
  • Nami nami


Vispipuuro
  • 1,0 l vettä kiehauttaen
  • n. 2 dl puolukkahilloa sekaan (ehkä vajaa)
  • keitä muutama minuutti -> mehu irtoaa
  • Siivilöi keitos (kuret pois)
  • n. 1 dl sokeria (ehkä enemmänkin)
  • n. 1 dl mannaryynejä (kyllä, haluan tehdä vähän juoksevampaa)
  • keitä kuten mannapuuro n. 5min koko ajan sekoittaen
  • Vispaa kylmässä vesihauteessa kuohkeaksi
  • Pitää vispata aika reilusti, koska mannaryynejä vähän vähemmän, mutta palkintona tosi ilmava vispipuuro
  • Nami nami




2017-08-10